• 18.10.24, 09:58

Teadlane: unistus Eesti fosforiidist kui Norra naftast on naiivne

Fosforiiti on vaja inimkonnal veel kogu selle sajandi, kuid koos sellega kaevandatavate muldmetallide tulevik on märksa ebaselgem.
Rutt Hintsi sõnul on olulisim, mida arvavad kõigest need, kelle kodu juures kaevandama hakatakse
  • Rutt Hintsi sõnul on olulisim, mida arvavad kõigest need, kelle kodu juures kaevandama hakatakse Foto: Erik Prozes
Eestis tehakse üha rohkem proovipuurimisi, et saada aru, kui palju ja mis koosluses on Virumaa all fosforiiti. Kui läheb õnneks, võiks olla see ju kogu rahva põlvkondadeülese rikkuse allikaks.
Rutt Hints TTÜ geoloogia instituudist tõmbab aga esimese hooga tuure veidi maha. "Me räägime suhteliselt madala kvaliteediga toormest, mille väärindamine on keeruline – juhul kui tahaksime sealt võtta välja lisaks ka haruldasi muldmetalle," selgitas Hints "Äripäeva arvamusliidri" saates.
Samas ütleb ta, et see pilt saab uurimise käigus märksa selgemaks, ehkki ta usub, et on naiivne unistada, justkui võiks kõigel sellel olla Eestile samasugune mõju nagu Norrale pool sajandit tagasi, kui Põhjamerest kõvasti naftat leiti.
Hints selgitab saates, miks ja kuidas maapõueuuringuid tuleb teha, kuidas maandada sotsiaalseid pingeid ning milline on ajaline perspektiiv, et see kõik miljarditesse ulatuvat kasu hakkaks tooma.
Intervjueeris Indrek Lepik.
Äripäeva arvamusliider: unistus fosforiidist kui Norra naftast on naiivne
00:00

Seotud lood

Uudised
  • 23.09.24, 16:00
Kliimaminister loodab fosforiidiga riigile sadu miljoneid kühveldada
Eesti tahab hakata kaevandama kõike, mida kaevandada tasub, riik teeniks iga aasta sadu miljoneid eurosid ning kaevanduste lähistel elavad inimesed saaksid talumistasu.
Uudised
  • 14.10.24, 16:21
Ragn-Sells hakkab reoveest fosforit välja võtma
Samal ajal kui Eesti riik alustas fosforiidi testpuurimistega Lääne-Virumaal, sai Eestiski tegutsev keskkonnaettevõte Ragn-Sells loa ehitada Saksamaale tehas, kus hakatakse fosforit välja võtma reoveesetetest.
Uudised
  • 29.07.24, 11:09
KIK keskkonnaekspert: Eesti olgu vesinikutehnoloogia arendamises esirinnas
Lisatud rohevesiniku plussid ja miinused
Taastuvvesinikku kasutatakse üle maailma aina rohkem. Ka Eestis on arengud üsna optimistlikud ja on loota, et vesinikutehnoloogiate kasutuselevõtus ei jää me pealtvaatajateks, kirjutab Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) keskkonnaekspert Eva-Ingrid Rõõm.
Arvamused
  • 03.09.24, 09:53
Millal me jõuame naftaajastu lõpuni?
Varasemalt arvati, et meil pole palju naftavarusid ja kui need otsa saavad, peame vähendama nafta tarbimist. Kuid inimesed leiavad pidevalt uusi naftaleiukohti, ja nafta ei lõppe ilmselt mitte seetõttu, et see saab otsa, vaid seetõttu, et me loobume selle tarbimisest, kirjutab SEB ettevõtete panganduse valdkonna juht Peep Jalakas.
  • ST
Sisuturundus
  • 01.10.24, 18:14
Kestlikkusriske juhtiv ettevõte kindlustab end tulevikuks
Äririskide rohkes maailmas räägime aina enam loodus-, ettevõtlus- ja regulatiivse keskkonna muutustest, mille mõjul on muutunud ka riskikeskkond. Negatiivsed juhtumid ületavad uudiskünnise, need aga kahjustavad ettevõtete mainet ja väärtust. Riske on palju kulutõhusam ennetada ja maandada, kui neid tagantjärele likvideerida.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele