• ST
  • 04.07.24, 11:41

I Land Sound: ürituste korraldamisel on fookus nihkunud energiatarbimisele

Eestlastel ja eriti saarlastel on põhjust olla uhke I Land Sound festivali üle, mis vaid seitsme aastaga on kasvanud suurepäraseks suvesündmuseks ning hiljuti pälvisid nad A Greener Future sertifikaadi. Lisaks võideti AGF Circular Festival Award 2023 auhind, mille järgi I Land Sound on kõige ringmajandavam festival Euroopas.
Fotod: I Land Sound
  • Fotod: I Land Sound
Alates tegevuse algusest 2017. aastal on I Land Sound püüdnud oma festivali korraldada võimalikult loodust säästvalt, asetades muusika- ja kunstielamuse kõrval samaväärselt olulisele kohale jätkusuutlikke praktikaid edendava projekti I Land Green, mida jõudumööda igal aastal täiendatakse.
2023. aastal astuti järgmine samm ning I Land Sound läks üle Neste MY Renewable Diesel taastuvtoorainest diislikütuse kasutamisele kõigis oma elektrigeneraatorites, millega toodetakse elektrit festivali üld- ja toitlustusaladele ning kahe lava jaoks. Korraldusmeeskonna sõnul ongi jätkusuutlike ürituste uus fookus energiatarbimisel.
Tänu koostöö alustamisele Nestega tekkis I Land Soundi meeskonnal võimalus hakata taotlema oma festivalile rahvusvahelist jätkusuutlikkuse sertifikaati. Energiapartneriks valitud Neste on maailma juhtiv taastuvdiisli ja jätkusuutliku lennukikütuse (SAF) tootja.
„Enne taotluse sisseandmist võtsime ühendust A Greener Future sertifikaadi väljaandjaga, et uurida, mida on kvalifitseerumiseks vaja teha. Saime vastuseks, et kõige rohkem suurendavad keskkonnajalajälge jäätmed, energiakasutus ja transport ning nendes valdkondades süsinikuheite vähendamine annab ka kõige suurema keskkonnasäästu,ütles I Land Soundi keskkonnaprojekti eestvedaja Johanna Maria Tõugu.

Sertifikaadi saamine on puhas boonus

Lisaks jätkusuutlikkuse sertifikaadi taotlemisele oli I Land Soundi meeskonna eesmärgiks saada tagasisidet oma senistele tegevustele professionaalidelt. Sertifikaadi väljaandja on Kanada mittetulundusühing, kuhu kuuluvad professionaalid, kel on ligi 20aastane kogemus erinevate sündmuste süsinikujalajälje vähendamises.
„Selle kõrval oli jätkusuutliku ürituse sertifikaadi saamine puhas boonus ning positiivne kinnitus, et ajame oma väikesel Illiku saarel festivaliga õiget asja,” lisas Tõugu.
Fotod: I Land Sound
  • Fotod: I Land Sound
Greener Future hindab kõikide sertifikaadile kandideerivate festivalide keskkonnajalajälge väga põhjalikult. Hindamine toimub 11 erineva keskkonda mõjutava teguri põhjal ja selle viib läbi sõltumatu hindaja festivali toimumiskohas selle toimumise ajal. Seejärel koostatakse üksikasjalik tagasisideraport, kus korraldajatele tehakse ettepanekuid parendusteks ning sellest saab festivalile teejuht tulevikuks.
„I Land Soundi meeskonna pühendumus ja sihikindlus jätkusuutlikkuse edendamisel võib olla teistele festivalikorraldajatele heaks mõõdupuuks. Meeskond on kinni pidanud oma põhimõtetest ja rakendanud aasta-aastalt süstemaatiliselt jätkusuutlikkuse meetmeid. Keskkonnaküsimustes ja reaalsete tulemuste saavutamisel on selline suhtumine eriti vajalik,”ütles festivali partner, Neste turunduse ja teenuste valdkonna jätkusuutlikkuse juht Jone Sestakauskaite.
Lisaks jätkusuutliku festivali sertifikaadile pälvis I Land Sound ka AGF Circular Festival Award 2023 auhinna, avaldades žüriile muljet oma jäätmeplaaniga. AGF valib igal aastal kõigis oma kategooriates (kokku 11 kategooriat, sh energia ja kommunikatsioon) välja ühe võitja, kes on saanud konkreetses valdkonnas kõige paremaid tulemusi I Land Sound võitis selles võistluses Euroopa kõige paremini ringmajandava festivali auhinna 2023. aastal.

Mis muutus, kui energiapartneriks tuli Neste?

2023. aasta festivali eel teatas I Land Sound koostöö algusest Nestega ning oma kavatsusest toota edaspidi kogu festivali elekter fossiilse diisli asemel Neste MY Renewable Diesel kütusega, mis tekitab kasvuhoonegaase 90%* võrra vähem.
„Koostöö algus Nestega kattis ära olulise valdkonna – energiatootmise –, mis kokkuvõttes aitas meil saavutada ihaldusväärse A Greener Future’i sertifikaadi ja pälvida kõrgema hinde. Ilus tulemus on hea koostöö baromeeter,” märkis Tõugu.
Nüüd, teist aastat järjest töötab I Land Soundi neljal päeval Illiku saarel kolm elektrigeneraatorit, millest kaks panevad põksuma festivali lavad ja kolmas toitlustusala. Kütus, mis selleks fossiilse diisli asemel kasutatakse, on toodetud Neste poolt 100% taastuvatest toorainetest – umbes kümnest toorainest, sealhulgas kasutatud toiduõlid, kalatööstuste ja toiduainetööstuse jäätmed ja jäägid.
Fotod: I Land Sound
  • Fotod: I Land Sound
„Jäätmed, energiakasutus ja transport on sageli suurimaks süsinikujalajälje tekitajaks vabaõhufestivalidel ja -üritustel. Neile võib olla Nestel pakkuda suurepärane lahendus – Neste MY Renewable Diesel, mis on toodetud 100% taastuvatest toorainetest ja on kohe valmis kasutamiseks kõigis diiselmootorites ja olemasolevates diislit kasutavates masinates. Sellele on fossiilselt diislilt lihtne üle minna, kui eesmärk on vähendada emissiooni maanteel, rasketehnikas, veetranspordis või elektrigeneraatorites,” sõnas Jone Sestakauskaite, Neste turunduse ja teenuste valdkonna jätkusuutlikkuse juht.
Sestakauskaite sõnul teeb Neste sel aastal lisaks I Land Sound festivalile energiaalast koostööd ka teiste suurüritustega – taastuvtooriainest diislikütust kasutavad Tartu suusamaraton, Positivus festival Lätis, Leedu laulu- ja tantsupeo 100. juubelisünnipäev ning Nelonen Media Live’i suvefestivalid Soomes, kes kõik soovivad vähendada oma ürituste kasvuhoonegaaside heidet. Neste enda üks jätkusuutlikkusega seotud tegevusi sel suvel on kampaania, kus Neste sponsoreerib tegevusi Läänemere kallaste puhastamiseks prügist ja mahajäetud või sinna unustatud kalavõrkudest; selleks ühendab Neste jõud partneritega Eestis, Lätis ja Leedus.
Neste eesmärk on aidata oma klientidel vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks vähemalt 20 miljoni tonnini aasta kohta. Läänemere-äärsetes riikides toimuvad üritused ja festivalid on viimasel ajal haaranud kinni võimalusest kasutada Neste taastuvtoorainest diislikütust, mis on lihtne lahendus kasvuhoonegaaside emissioonide vähendamiseks näiteks diiselgeneraatorite kasutamisel. I Land Soundi meeskonna pühendumus ürituse süsinikujalajälje vähendamisel on olnud tähelepanuväärne ja inspireeriv.
*Neste MY Renewable Diesel taastuvdiislikütusega saab kasvuhoonegaaside heitkoguseid vähendada keskmiselt kuni 90%, kui võrrelda kütuse olelusringi jooksul tekkivaid heitkoguseid fossiilse diislikütusega. Kasvuhoonegaaside heite vähendamine varieerub sõltuvalt piirkonnapõhistest õigusaktidest, milles on esitatud arvutuste metoodika (nt Euroopa puhul ELi II taastuvenergia direktiiv 2018/2001/EL), ning toorainesegust, mida kasutatakse toote tootmiseks iga turu jaoks.
Kui palju väiksem on I Land Soundi süsinikujalajälg tänu Neste MY Renewable Diesel kütuse kasutamisele?
  • Toitlustusalal kulub ligikaudu 2000 liitrit kütust, et saada ahjud soojaks ja kõigi kõhud täidetud. Minnes fossiilselt diislikütuselt üle Neste MY Renewable Diesel taastuvdiisli kasutamisele, vähendab festival oma toitlustuse jalajälge umbes 6 tonni CO2 võrra.*
  • Muusikafestivali helide loomiseks kulub umbes 1000 liitrit kütust. Kasutades Neste MY Renewable Diesel taastuvdiislit fossiilkütuse asemel, vähendab festival oma kasvuhoonegaaside heitkoguseid 3 tonni CO2 võrra, mis on võrreldav 11 Tallinnast Riiga kulgeva kaubareisi kasvuhoonegaaside heitkogustega**.
*Allikas: RED 2018/2001
**Allikas: RED 2018/2001; kaugus Tallinnast Riiga 308 km; Euroopa Komisjon, JEC TTW &; WTW Report v5 2020

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 04.10.24, 11:28
Väärtusahela juhtimine aitab ennetada ESG riske ja mainekahju
Ettevõtete teadlikkus keskkonnaga kooskõlas tegutsemisest on jõudsalt kasvanud ning suuremad organisatsioonid on alustanud juba kestlikkuse aruannetega. Ettevõtte peamised ESG mõjud ja riskid peituvad aga tema väärtusahelas – tarnijad ja teised, kes toote või teenuse loomise protsessis on osalised.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele