• 28.08.24, 17:21

Ministeerium tahab pikendada taastuvenergia väiketootjatele makstavate toetuste taotlemisperioodi

Kliimaministeerium saatis täna riigikogu majanduskomisjonile ettepaneku elektrituruseaduse muutmiseks, et pikendada taastuvenergia väiketootjatele makstavate toetuste taotlemise perioodi. Muudatus lubab 507 väiketootjal saada kätte varasemalt taotlemata jäänud toetusi kogusummas ligi pool miljonit eurot.
Aidu tuulepark Ida-Virumaal
  • Aidu tuulepark Ida-Virumaal Foto: Andras Kralla
Kliimaministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Rein Vaks selgitas, et taastuvenergia tootjatele oli varasemalt kehtestatud piiranguteta toetusskeem, mille järgi said taastuvenergia väiketootjad toetust kätte alles taotluse esitamisel. Toetuse taotlemisel puudus ajaline piirang ja korraga sai soovi korral välja võtta ka mitme aasta jooksul kogunenud toetuse. Juulis jõustus aga seadusemuudatus, mille järgi saavad tootjad toetuse väljamaksmist taotleda vaid kuni eelneva 12 kuu jooksul toodetud elektrienergia eest.
„Muudatuse jõustumisel selgus, et mõned väiketootjad ei ole toetust taotlenud mitme aasta jooksul ja ei jõudnud piisavalt kiiresti reageerida ka ümberkorraldusele. Uue korra kohaselt tagasiulatuvalt toetust taotleda enam ei saanud,“ ütles Rein Vaks. „Selle kitsaskoha lahendamiseks tegime Riigikogu majanduskomisjonile ettepaneku määrata üleminekuperiood, mis võimaldaks tootjatel kätte saada varasemalt välja võtmata jäänud toetused.“
507 väiketootjal, sh 287 eraisikul ja 220 ettevõttel, on jäänud taotlemata kokku 467 000 eurot toetusi. See on alla 0,7% väiketootjatele aastas väljamakstavast kogusummast.
Heakskiitmise korral võimaldab muudatus väiketootjatel taotleda endiste reeglite järgi määratud toetuse väljavõtmist 2025. aasta juuni keskpaigani. Pärast seda jõustub taas kord, kus toetust saab taotleda vaid viimase 12 kuu jooksul toodetud elektri eest.

Seotud lood

Uudised
  • 28.08.24, 10:05
Sunly laenas 300 miljonit eurot, ja see on alles algus
Lepasepp: kliimaseadus on nagu alkoholisõltlase jutt
Skandinaavia ja Prantsuse investorite laenurahaga püstitab Sunly siia ja lähiriikidesse päikese- ja tuuleparke, mille võimsus on suurem kui meil praegu terve riigi peale kokku.
Uudised
  • 19.08.24, 10:06
Jäme kaigas transpordisektori rohepöörde kodaratesse
Ettevõtted, kes soovivad hakata kasutama elektrilisi veokeid või kaubikuid, on sunnitud välja ehitama oma laadimispunktid, millega kaasneb reeglina ka vajadus tõsta oluliselt amprite arvu. Alates 1. septembrist tõstab Elektrilevi selle tasu aga ligi poole võrra. „Päris kindlasti aeglustab see rohetranspordile üleminekut oluliselt,“ nentis DPD Eesti tegevjuht Remo Kirss.
Uudised
  • 29.07.24, 14:04
Eestlastele mõeldud tuulepargi miljonivedudele vingerdas end Soome firma
Soome vedajal õnnestus end vingerdada Eesti magusale tööotsale – vedada Enefit Greeni Sopi-Tootsi tuuleparki tuulikute hiiglaslikke osi, kirjutab Äripäev.
  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 10:40
Lihatööstuse kolm keskkonnaalast ESG praktikat
Ajal, mil kogu ettevõtlusmaailm keskendub rohepöördele ja keskkonnasäästlikkusele, on muutunud ka Eesti ettevõtete suhtumine. Üha rohkem teadvustatakse, millise jälje jätame loodusele ning tulevastele põlvedele, seega vähendatakse kõikvõimalikke kahjusid meid ümbritsevale ja luuakse uusi variante, kuidas jätkusuutlikumalt tegutseda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele