Autor: Kestlikkusuudised • 3. september 2024

KIK avas looduskaitse ja ringmajanduse programmide taotlusvoorud

KIK avas 2. septembril keskkonnaprogrammi taotlusvoorud, kust saab toetust küsida looduskaitse ja ringmajanduse programmi tegevustele.

„Täna avasime taotlusvoorud, millega toetame ringmajanduse ja looduskaitse valdkondi. Keskkonnaprogrammi kaudu suunab riik keskkonnatasudest laekunud tulud tagasi keskkonnaprojektidesse. Toetame keskkonnaprogrammist eelkõige selliseid tegevusi, millele välisvahenditest meetmeid kavandatud pole, ent mis Eesti kliima- ja keskkonnaeesmärkide saavutamiseks siiski tuge vajavad,“ ütles KIKi ringmajanduse ja ressursitõhususe valdkonnajuht Rita Jürmann.

Ringmajanduse programmist toetatakse keskkonnajuhtimis- ja auditeerimissüsteemi kasutuselevõttu, Euroopa Liidu ökomärgiste taotlemist ning uuenduslike keskkonnakorralduslike lahenduste elluviimist. Näiteks saab toetust küsida, et hinnata toote olelusringi, koostada keskkonnadeklaratsiooni, kaardistada ettevõtte süsinikujalajälge, tõendada roheväiteid ning töötada välja uusi tooteid ja teenuseid.

Toetatakse ka teadusuuringuid ja arendustegevusi, mis on seotud liigiti kogutud tekstiili ringlussevõtu, biolagunevate jäätmete, plasti või maapõue valdkonnaga. Samuti saab toetust taotleda geoloogilise teabe süstematiseerimiseks, ajakohastamiseks ning säilitamistingimuste parandamiseks, maavarade kaevandamise keskkonna- ja tervisemõju vähendamise uuringuteks ning ohtlike kemikaalidega seotud uuringutes terviseriskide ja keskkonnamõju hindamiseks. Toetust saavad taotleda äriühingud, mittetulundusühingud, sihtasutused, avalik-õiguslikud juriidilised isikud ja füüsilisest isikust ettevõtjad.

Lisaks saavad kohalikud omavalitsused küsida toetust ohtlike jäätmete kogumisringide läbiviimiseks. Taotleda saavad need kohalikud omavalitsused, kes ei saanud toetust 2022. aastal toimunud taotlusvoorust ning kelle jäätmemajanduse tase on minuomavalitsus.ee andmetel kohalike omavalitsuste teenustaseme ülevaates vähemalt neli. Eterniidi kogumiseks saab toetust üle aasta, järgmine taotlusvoor on plaanis 2025. aastal.

Taotluste esitamise tähtaeg on 30. septembril kell 17.00 ja taotlusvooru eelarve on 563 400 eurot. Rohkem infot toetuse ja kavandatava infotunni kohta leiab KIKi kodulehelt siit.

Looduskaitse programmist toetatakse looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide tõrjet, ranna ja kalda kaitse regulatsiooni hindamist, liigi kaitse või elupaikade tegevuskavade elluviimise uuringuid ning puisniitude hooldustehnika soetamist. Toetust saavad taotleda kohalikud omavalitsused, äriühingud, mittetulundusühingud, sihtasutused, avalik-õiguslikud juriidilised isikud ja füüsilisest isikust ettevõtjad.

Looduskaitse programmi infotund toimub 11. septembril veebis. Taotluste esitamise tähtaeg on 7. oktoobril kell 17.00 ja taotlusvooru eelarve on 655 000 eurot. Rohkem infot leiab KIKi kodulehelt siit.

Toetuse taotlemine toimub keskkonnaministri määruse „Keskkonnaprogrammist toetuse andmise kord ja tingimused“ alusel. Toetuse töötasid välja KIK ja Kliimaministeerium ning seda rahastatakse riigieelarvesse laekunud keskkonnatasude arvelt.

Liitu Kestlikkusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kestlikkusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Karmen LaurKestlikkusuudised.ee juhtTel: 5271417
Andres RandKestlikkusuudised.ee turunduslahenduste juhtTel: 58274537