• ST
  • 15.08.24, 12:41

Swedbank Robur – igaühel on võimalik investeerimisel jätkusuutlikkust silmas pidada

Jätkusuutlik investeerimine on olnud viimastel aastatel jõuline trend investeerimismaailmas. Ent see pole pelgalt „kiirmood“, vaid norm, mis on tulnud, et jääda. Põhja-Euroopas on kestliku investeerimise üks võimsamaid eestvedajaid Swedbank Robur, mis haldab 202 miljardi väärtuses üle nelja miljoni kliendi varasid.
Swedbanki investeerimise valdkonnajuht Kadi Tõnismaa.
  • Swedbanki investeerimise valdkonnajuht Kadi Tõnismaa.
Kestlikkus on Swedbank Roburi filosoofia keskpunktis juba ligi 40 aastat. See tähendab, et Roburi eesmärk on pakkuda investoritele investeerimisvõimalusi, edendades samal ajal ühiskonna ja keskkonna positiivset, rohelist arengut. Kuidas see täpsemalt välja näeb?

Selged eesmärgid ja jätkusuutlik strateegia

Swedbank Roburi jätkusuutlikkuse strateegia hõlmab selgeid eesmärke. Robur on kõik oma juhtivad fondid (näiteks Access Edge) joondanud Pariisi kliimakokkuleppe järgi, mille eesmärk on hoida kliimasoojenemine 1,5 °C juures. Selliste fondide investeeringud on täielikult kooskõlas ÜRO rohelise visiooniga. Fondivalitseja siht on, et aastaks 2025 on kogu fondikapital vastavuses kliima soojenemist pidurdava kokkuleppega ning 2040. aastaks kasvuhoonegaaside nullheite eesmärgiga.
Selle saavutamiseks on Robur koostanud tegevuskava, mis sisaldab järgmisi ülesandeid ja vahesamme:
1. Suurendada investeeringuid kliimalahendustesse, keskendudes taastuvatele energiaallikatele.
2. Pidada järjepidevalt arutelusid ettevõtetega, mis tegutsevad C02-mahukates sektorites.
3. Suurendada investeeringuid ettevõtetesse, millel on nullheite (Net Zero) eesmärk.

Vastutustundlikud investeeringud

Roburi fondid järgivad rangelt vastutustundlike investeeringute põhimõtteid, mis kätkeb endas nii välistamist, teadlikke valikuid ning dialoogide pidamist ettevõtetega. Swedbank Robur välistab investeeringud ettevõtetesse, mis toodavad fossiilkütuseid (nt nafta, kivisüsi ja maagaas), v.a juhul, kui neil ettevõtetel on selge ülemineku strateegia ning need on lisatud Swedbank Roburi rohelisse nimekirja. Roburi fondidest on välja jäetud relvade tootmise ja levitamisega seotud ettevõtted ning pornograafia, tubaka ja kanepiga tegelevad ettevõtted.
Vastutustundlike investeeringute põhimõtetest lähtudes on Swedbank Roburi üks võtmetähtsusega ülesandeid pidada järjepidevalt jätkusuutlikkuse teemal dialooge oma investeerimisportfellis olevate ettevõtete esindajatega.

Igaüks võib olla jätkusuutlik investor

Investeeringute kättesaadavus, jõukohasus ja pikaajalisus on Roburi fondide olulised märksõnad. Olgu parasjagu taskus 1, 100 või 1000 eurot – investeerimisega on võimalik alustada kas või kohe. Endale sobivate sammudega saab fondidesse investeerimist jätkata järjepidevalt ning saada seeläbi osa pikaajalise investori võimsaimaist trumbist – liitintressist. Fondidesse investeerimise saab investor hõlpsalt automatiseerida, mille tõttu pole ka vajadust pidevalt mõtiskleda selle üle, millal, kuhu ja kui palju oma raha investeerida.
Lisaks puuduvad fondi sisenemis- ja väljumiskulud ning väärtpaberikonto haldustasud. Fondide hoidmine ja nendega tehtavad tehingud on tasuta. Aktiivselt juhitud Roburi fondide jooksvad kulud on vahemikus 0,34–1,63 protsenti aastas. Passiivsemalt juhitud Access ja Access Edge tüüpi fondid sarnanevad tavapäraste indeksfondidega ning nende jooksvad kulud jäävad vahemikku 0,32–0,57 protsenti aastas.

Üks mitmekesiseimaid fondihaldureid

60-aastase varahalduskogemusega Swedbank Robur on üks juhtivatest varahaldusettevõtetest Põhja-Euroopas ja suurim fondihaldur Rootsis. 270 töötajaga Swedbank Robur haldab praegu 90 investeerimisfondi, millest Eestis on turul juba 18, hõlmates kõik olulised regioonid, majandussektorid ja varaklassid. Swedbank Robur on investeeringute partner rohkem kui neljale miljonile era- ja ärikliendile, hallates 202 miljardi euro väärtuses varasid.
Swedbank Roburil on üle 3400 investeeringu rohkem kui poolesajas riigis ning ta on suuruselt neljas investor Stockholmi börsil (Nasdaq Stockholm).
Kolmveerand Roburi fondidest on varasemalt ületanud oma aastase perioodi tootlikkuse sihtmärke. Roburi fondide märkimisväärsele tootlusele aitab kaasa ka nende investeerimisfilosoofia, milles rõhutakse põhjaliku analüüsi ja riskikontrolli tähtsusele. Maailma juhtiva investeerimisuuringute ettevõtte Morningstari järgi on Swedbank Robur aastal 2023 nr 1 jätkusuutlik fondivalitseja Põhjamaades.
Jätkusuutliku investeerimise põhimõtted
Arvestab keskkonna-, sotsiaalsete ja äriühingu üldjuhtimisega seotud mõõdikutega (ESG).
Eesmärk on teenida tulu pikaajaliselt ja väiksema riskiga.
Investeeritakse vaid kõrgete jätkusuutlikkuse reitinguga ettevõtetesse. Näiteks ettevõtetesse, mis vähendavad edukalt kasvuhoonegaaside heitkoguseid.
Välistatakse investeerimine negatiivsete jätkusuutlikkuse parameetritega ettevõtetesse, nt tubaka-, relva- või naftatootjad.
Loe ka: Kuidas läheb jätkusuutlikel investeeringutel ning mida on oodata?
Swedbank Robur Fonder AB valitsetavaid investeerimisfonde vahendab Swedbank AS. Tutvu tingimuste, fondide põhiteabe ja prospektidega aadressil swedbank.ee, vajadusel küsi nõu asjatundjalt. Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Varasem tootlus ei garanteeri sama tootlust tulevikus. Investeeringute väärtus võib tõusta või langeda. Seetõttu tasub enne investeerimisotsuste langetamist fondide prospektid hoolikalt läbi lugeda ning riske hinnata.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 10:40
Lihatööstuse kolm keskkonnaalast ESG praktikat
Ajal, mil kogu ettevõtlusmaailm keskendub rohepöördele ja keskkonnasäästlikkusele, on muutunud ka Eesti ettevõtete suhtumine. Üha rohkem teadvustatakse, millise jälje jätame loodusele ning tulevastele põlvedele, seega vähendatakse kõikvõimalikke kahjusid meid ümbritsevale ja luuakse uusi variante, kuidas jätkusuutlikumalt tegutseda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele