• ST
  • 30.08.24, 14:56

Kestlikkusaruandlus võib anda konkurentsieelise neile, kes varakult tegutsema asuvad

Järgmise nelja aasta jooksul mõjutab kestlikkusaruandluse direktiiv (CSRD) otseselt suuri ettevõtteid ja kõiki avaliku huviga ettevõtteid, sealhulgas börsil noteeritud firmasid ja suuri kontserne.
Kestlikkusaruandlus võib anda konkurentsieelise neile, kes varakult tegutsema asuvad
  • Kestlikkusaruandlus võib anda konkurentsieelise neile, kes varakult tegutsema asuvad
„Seni on ettevõtted koostanud aruandeid kasutades erinevaid standardeid ja näitajaid, mistõttu on olnud keeruline võrrelda aruandluses sisalduvat infot ja ka aruannete usaldusväärsust. Kuigi selles valdkonnas leidub aruandlust reguleerivaid sätteid mitmetes juba praegu kehtivates seadustes, ei ole seni kasutatud ühiseid kriteeriume. Pole olnud ka üht kindlat kohta, kust selliseid aruandeid leida. Niisiis aitab CSRD selles kõiges selgust luua nii ettevõtetele, riigiasutustele, finantseerijatele kui ka avalikkusele,” kirjeldab Vesta Consultingu jätkusuutlikkuse vanemkonsultant Audronė Alijošiutė-Paulauskienė kestlikkusaruandluse kasulikkust.

CSRD mõjutab kõiki ettevõtteid

Kestlikkusaruandluse mõju tunnevad ka need ettevõtted, kellele kohustust ei teki, kuna kohustusega ettevõtted hakkavad küsima oma tarneahelas osalevatelt ettevõtetelt andmeid nende keskkonna- ja sotsiaalmõjude ning juhtimistavade kohta.
Vesta Consultingu jätkusuutlikkuse vanemkonsultant Audronė Alijošiutė-Paulauskiene kommenteerib:„Väiksematele ettevõtetele ei kehti kohustus koostada sama üksikasjalikke ja ulatuslikke aruandeid, kuid andmete täpsus, ajakohasus, usaldusväärsus ja võrreldavus peavad olema tagatud. Kestlikkusaruandlus muutub samamoodi kohustuslikuks ja auditeeritavaks nagu finantsaruandlus.”
Isegi kui õiguslikult ja ajaliselt on ettevõtetel paar aastat kestlikkusaruadluse kohustuseni, tuleks seda perioodi kasutada ettevalmistusteks ehk nagu rõhutab A. Alijošiutė-Paulauskienė, ootama ei ole mõistlik jääda. Mida varem ettevõte alustab ettevalmistustega, seda lihtsamalt läheb kohanemine. Näiteks teatud turgudel oodatakse mingite toodete puhul ainult väga madalat või üldse null jalajälge – sellisteks muutusteks tuleb valmistuda varakult,” ütleb konsultant.
Ekspert soovitab ettevõtetel alustada oma ESG valdkondade auditist, et ettevõtted esmalt hindaks ära, kus on nende suurim mõju ja kuidas nad neid mõjusid juhivad. Oluline on kaasata huvigrupid ning läbi viia topeoltolulisuse analüüs.
Kuidas valmistuda CSRD nõuete rakendamiseks?
1) Tutvuda põhjalikult CSRD reeglistikuga, et mõista, mida täpselt nõutakse;
2) Hinnata ettevõtte ESG praegust seisu, et tuvastada võimalikud parendusvaldkonnad;
3) Koostada detailne tegevusplaan, mis hõlmab sidusrühmi, oluliste mõjude, riskide ja võimaluste hindamist, eesmärkide ja tegevuste määratlemist ning vajalike andmete kogumist;
4) Viia läbi töötajate koolitamine;
5) Otsida tuge – äriliidud, arutelurühmad ja konsultandid saavad pakkuda väärtuslikku abi kestlikkusaruandluseks valmistumisel. On mitmeid metoodikaid ja tööriistu, sealhulgas andmehaldus- ja tarkvaralahendusi, mis hõlbustavad andmete kogumist ja aruande koostamist.

Kestlikkusaruandlus nõuab terviklikku lähenemist

„Oluline on mõista, et jätkusuutlikkus tähendab terviklikku lähenemist oma äritegevusele, kogu väärtusahelale ja seostele ümbritseva keskkonnaga nii tegevuskohas kui ka kogu maailmas. Ettevõte peab teadma kõike oma toote või teenuse kohta: kuidas on kasvatatud või toodetud tooraine, kuidas koheldakse tarnija töötajaid, millised on tarnijate eetilised põhimõtted ja mis juhtub, kui toode muutub jäätmeks,“ ütleb A. Alijošiutė-Paulauskienė.
Osa ettevõtete jaoks võib CSRD tähendada märkimisväärset väljakutset, ent enamike jaoks on see hoopis võimalus leida oma äri uusi perspektiive. Aruanne võib aidata leida tõhusamaid viise tegevuste elluviimiseks, teenuste osutamiseks, materjalide säästmiseks ja inimeste hoidmiseks nii ettevõtte sees kui ka väärtusahelas.

Kestlikkusaruandluse plussid ja miinused

Mida varem ettevõte hakkab oma analüüsidega pihta, seda lihtsam on valmistuda muutusteks ning seda rutem on ettevõttel võimalus täita ühiskonna ning seotud osapoolte ootusi. Need, kes kasutavad aega juba praegu kasulikult, võivad saavutada konkurentsieelise.
Kestlikkusaruandluse direktiivil annab suure plussi tarbijatele – selle rakendamine võimaldab läbipaistvamalt hinnata ettevõtete tegevust, mõjusid ja juhtimisviise. Seeläbi on lihtsam valida turul vastutustundlikku toodet või teenust.
Üks suuremaid miinuseid ja väljakutseid on andmete puudus. Paljudel ettevõtetel ei ole piisavalt andmeid oma ESG hindamiseks või asuvad vajalikud andmed nende tarneahelas, mistõttu nende kogumine nõuab aega ja raha.
Teiseks väljakutseks on regulatsioonide keerukus. CSRD on keeruline reeglistik, mille täielik mõistmine võib ettevõtetel aega võtta. Vesta Consulting konsultant rõhutab, et tasub arvestada sellega, et mitmed nõuded lähevad ajas pigem karmimaks.
Lisaks võib CSRD rakendamine osutuda kulukaks. Ettevõtted peavad investeerima uutesse süsteemidesse ja protsessidesse, andmete kogumiseks ja aruandluseks ning koolitama oma töötajaid. See kõik nõuab sobivat infrastruktuuri, tehnoloogilisi uuendusi ning investeeringuid.

Soovitused väljakutsete ületamiseks

Põhiline soovitus on alustada varakult. Ettevõtted peaksid hakkama CSRDks valmistuma niipea kui võimalik.
Teine oluline samm on otsida tuge. Mitmed organisatsioonid on juba oma kestlikkusaruandlusega tegelenud – võtke nendega ühendust, looge oma võrgustik ja jagage teadmisi.
Kolmas soovitus on olla ESG andmete kogumisel leidlik. Mitmed tööriistad ja tehnoloogiad võivad aidata seda protsessi lihtsustada – leidke see, mis sobib teie oluliste mõjude ja näitajatega.

Eesti ettevõtete näited ja kogemused

Infortar: www.kestlikkusuudised.ee/uudised/2024/07/03/infortari-kestlikkusaruanne-maagaasi-noudluse-langus-on-suur-risk
Telia: www.kestlikkusuudised.ee/uudised/2024/06/25/telia-jatkusuutlikkuse-juht-kestlikkusaruandlus-ei-tahenda-vigade-esiletostmist
Ekspress Grupp: www.kestlikkusuudised.ee/uudised/2024/07/23/ekspress-grupi-kestlikkusaruanne-fookuses-on-keskkonnamoju-vahendamine-ja-kestlik-tarneahel
Uuskasutuskeskus: www.kestlikkusuudised.ee/uudised/2024/07/19/uuskasutuskeskuse-esg-juht-kestlikkusaruandlus-on-puhtalt-tahtmise-kusimus
Merko: www.kestlikkusuudised.ee/uudised/2024/07/04/merko-kestlikkusaruanne-suurima-susinikuheite-mootmine-ootab-alles-ees

Kasutatud allikad:

kestlikkusaruandlus.ee/kestlikkusaruandluseks-valmistumine
www.consilium.europa.eu/et/press/press-releases/2022/11/28/council-gives-final-green-light-to-corporate-sustainability-reporting-directive/

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 10:40
Lihatööstuse kolm keskkonnaalast ESG praktikat
Ajal, mil kogu ettevõtlusmaailm keskendub rohepöördele ja keskkonnasäästlikkusele, on muutunud ka Eesti ettevõtete suhtumine. Üha rohkem teadvustatakse, millise jälje jätame loodusele ning tulevastele põlvedele, seega vähendatakse kõikvõimalikke kahjusid meid ümbritsevale ja luuakse uusi variante, kuidas jätkusuutlikumalt tegutseda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele