• 30.05.24, 15:34

Avatud toetused kestlikuks arenguks mai lõpu seisuga

Keskkonnainvesteeringute Keskusel (KIK) ning EASil ja KredExil on ettevõtjatele avatud toetused, mis on mõeldud jätkusuutlikuks arenguks.
Toetused jätkusuutlikuks arenguks ettevõtjatele.
  • Toetused jätkusuutlikuks arenguks ettevõtjatele.
Ressursiauditi toetus
Avatud on taotlusvoor ettevõtete ressursiauditite toetuseks. Ressursiaudit on ettevõtte ressursikasutuse analüüs, mille eesmärk on anda hinnang säästuvõimalustele ettevõttes. Ressursiaudit jaguneb ülevaatlikuks ja detailseks auditiks.
Ülevaatlik audit hõlmab ülevaadet ettevõtte ressursikasutusest ja soovitusi edasiseks tegevuseks. Ülevaatlik audit sobib ettevõttele, kellel ei ole varem olnud süsteemset ülevaadet oma ressursikasutusest. Ülevaatlikust auditist piisab alla 200 000eurostele projektidele.
Detailne audit on detailne analüütiline ülevaade, mis on ressursisäästliku projekti aluseks ja milles sisaldub hinnanguline säästupotentsiaal, projekti kirjeldus ja tasuvushinnang, soovituslik tegevuskava ning seireplaan. Detailne audit sobib juhul, kui ettevõte on varem kasvõi siseselt oma ressursikasutust analüüsinud. Detailset ressursikasutuse auditit on vaja siis, kui projekti kogueelarve on üle 200 000 euro.
Taotleja võib olla äriühing, kelle põhitegevus või kõrvaltegevus vastab vähemalt 20% müügitulu ulatuses „Eesti majanduse tegevusalade klassifikaatori (EMTAK)” järgmistele koodidele: mäetööstus (jagu B, alajagu 07-09) või töötlev tööstus (jagu C, alajagu 10-33). EMTAK koodide selgitused leiab RIK lehelt, oma tegevusala on leitav Äriregistrist ettevõtja andmete juurest.
Toetuse taotleja peab vastama ühendmääruse §-s 3 nimetatud nõuetele. Määrust ei kohaldata (st toetust ei anta) Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EL) 2021/1058 artiklis 7 nimetatud tegevustele ja tegevusaladele.
Toetuse suurused on järgmised:
  • ülevaatliku auditi tegemiseks 4265,7 eurot;
  • väikeettevõtte detailse auditi tegemiseks 7045,6 eurot;
  • keskmise suurusega ja suurettevõtte detailse auditi tegemiseks 8675,2 eurot;
  • väikeettevõtte detailse auditi tegemiseks juhul, kui enne on rahastatud ülevaatliku auditi tegemist, 2779,9 eurot;
  • keskmise suurusega ja suurettevõtte detailse auditi tegemiseks juhul, kui enne on rahastatud ülevaatliku auditi tegemist, 4409,49 eurot.
Esimeses voorus antakse toetust kokku 500 000 eurot.
Kõigest lähemalt loe siit.

Rohetoetus tootmisettevõtjale

Avatud on toetus tootmisettevõtja ärimudeli rohelisemaks muutmiseks. Tööstusettevõtja saab välise nõustaja abil välja selgitada ettevõtte praeguse rohevõimekuse ning avastada ja juurutada mõjusaid viise tootmise toimepidevuse kestlikuks arendamiseks.
Koos nõustajaga loob ettevõtja teekaardi, millega hinnatakse organisatsiooni rohevõimekust, mõtestatakse äritegevuse ringsust ning tuvastatakse kitsaskohad, võimalikude lahendused, ajahorisont, lahenduste hinnanguline maksumus ja mõjud majandustulemustele. Samuti seatakse kahe aasta arendusprioriteedid, mida ettevõte saab hakata ellu viima toetuse teises etapis.
Projektiplaanis valitakse välja vähemalt üks teekaardist tulenev põhitegevus, mis viiakse projekti jooksul toote-​, protsessiarenduse või investeeringuna ellu. Projekt annab eelduse kestlikele ärivõimalustele. Projekti tegevused peavad suurendama ettevõtte valmisolekut ringmajanduse põhimõtete kasutuselevõtuks ning muutma seniseid tegevusi kestlikemaks. Kõik tegevused peavad toetama ettevõtte kasvuhoonegaaside heite ja ressursikulu vähenemist.
Lisaks teekaardile on võimalik nõustajalt tellida ka organisatsiooni ja toote keskkonnamõju hinnangud ning deklaratsioonide koostamist ja avaldamist.
Toetust saavad taotleda Eesti äriregistrisse kantud äriühingud, kes on tööstusettevõtjad (EMTAK B, C), välja arvatud kivi- ja pruunsöe kaevandamine (jagu B, alajagu 05), nafta ja maagaasi tootmine ja tootmist abistavad tegevusalad (jagu B, alajagu 06 ja 091) ning tubakatoodete tootmine (jagu C, alajagu 12).
Kogu toetussumma on 8,7 miljonit eurot, millest suurim toetus on roheauditile kuni 10 000 eurot ja teekaardi arendustegevuse elluviimiseks kuni 200 000 eurot. Omafinantseering on vähemalt 50%.
Kõigest lähemalt loe siit.

Ida-Viru VKE toetus

Toetus on mõeldud Ida-Viru väike- ja keskmise suurusega ettevõtjatele. Toetatakse uue ettevõtte või üksuse rajamist, uue toote tootmist või teenuse osutamist, tootmisvõimsuse suurendamist või olemasoleva ettevõtja kogu tootmisprotsessi täielikku ümberkorraldamist.
Toetust võib taotleda Eesti äriregistrisse kantud äriühing. Küll aga ei saa toetust taotleda teatud sektorite ettevõtted. Need valdkonnad on välja toodud EASi lehel.
Kogu toetussumma on 15 miljonit eurot, millest suurim toetus on 500 000 eurot. Omafnantseering on vähemalt 20%.
Kõigest lähemalt loe siit.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 10:40
Lihatööstuse kolm keskkonnaalast ESG praktikat
Ajal, mil kogu ettevõtlusmaailm keskendub rohepöördele ja keskkonnasäästlikkusele, on muutunud ka Eesti ettevõtete suhtumine. Üha rohkem teadvustatakse, millise jälje jätame loodusele ning tulevastele põlvedele, seega vähendatakse kõikvõimalikke kahjusid meid ümbritsevale ja luuakse uusi variante, kuidas jätkusuutlikumalt tegutseda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele