• 26.06.24, 10:01

Kliimanoored pöördusid õlitehase peatamiseks taas kohtusse, tehast ei tohi käivitada juuli keskeni

Noorte keskkonnakaitseliikumine Fridays for Future Eesti (MTÜ Loodusvõlu) pöördus Enefit280-2 õlitehase peatamiseks uuesti kohtusse. Tallinna halduskohus võttis kaebuse menetlusse, mis tähendab seda, et 12. juulini ei tohi uut tehast käivitada.
VKG põlevkivitööstus Kohtla-Järvel
  • VKG põlevkivitööstus Kohtla-Järvel Foto: Andras Kralla
Mais väljastas keskkonnaamet Eesti Energia uuele põlevkiviõlitehasele kompleksloa, mille alusel võib tehas töötada kuni 2035. aasta alguseni. Fridays for Future Eesti esitas loa vaidlustamiseks kaks kaebust: ühe esitas MTÜ Loodusvõlu ning teise aktivist Elo-Lee Maran isiklikult.
Kaebustega koos esitati ka esialgse õiguskaitse taotlus õlitehase tegevuse peatamiseks kohtumenetluse ajaks. Kaebajad põhjendasid taotlust tõsiasjaga, et juba kohtumenetluse ajal suurendab õlitehase käitamine riigi kasvuhoonegaaside heidet rohkem kui 800 000 tonni võrra aastas, millega väheneb Eesti süsinikueelarve 1,1–1,8% aastas. See omakorda raskendab kliimaeesmärkide saavutamist, mis võib tulevikus viia inimeste põhiõiguste ülemäärase piiramiseni.
Tallinna Halduskohus rahuldas esialgse õiguskaitse taotluse osaliselt, peatades kompleksloa kehtivuse esialgu 12. juulini, et keskkonnaamet ja Enefit Power AS saaksid kujundada omapoolse seisukoha ning kaebajatele ei tekiks pöördumatuid tagajärgi.
“Kompleksloa täitmise ajutise peatamisega tunnistas kohus tõsiasja, et iga tonn kasvuhoonegaase toob kaasa kahjulikke tagajärgi ning kahjustab inimeste õiguseid,” ütles Fridays for Future Eesti aktivist Robert Pappel. “Lisaks on eilne määrus märk sellest, et kohtu arvates on kaebus perspektiivikas ning kliimakriisi süvendavale õlitehasele kompleksluba väljastades võis Keskkonnaamet teha vigu.”
Kohtumääruse kohaselt on keskkonnaametil ja Enefit Poweril võimalik vaielda 9. juulini esialgse õiguskaitse kohaldamisele vastu. Juhul, kui nad määrust tähtaegselt ei vaidlusta, rakendub esialgne õiguskaitse kuni kohtuotsuse jõustumiseni, kaebuse tagastamise, läbi vaatamata jätmise või asja menetluse lõpetamise määruse jõustumiseni.
Esimest korda Eestis pöördus kliimakriisiga seoses kohtusse ka üksikisik, tuginedes tõsiasjale, et kliimamuutuste süvendamine ohustab inimõiguseid ja lapse õiguseid. “Riigil on kohustus seada kõigis lapsi puudutavates otsustes, sealhulgas keskkonnaotsustes esikohale laste ja noorte parimad huvid. Kompleksluba andes pole keskkonnaamet pööranud üldse tähelepanu sellele, kuidas õlitehas ohustab kliimamuutuste süvendamisega ennekõike lapsi ja noori,” märkis kaebuse isiklikult esitanud Fridays For Future Eesti noor aktivist Elo-Lee Maran. Tema sõnul võib õlitehasest lisanduv heide sundida riiki tulevikus kliimamuutuste pidurdamiseks inimeste põhivabadusi ülemäära piirama.
Noori esindavad kohtuasjas keskkonnaõiguse Keskuse õiguseksperdid Kärt Vaarmari ja Triin Jäädmaa ning advokaadibüroo Kõrgesaar ja Laasik vandeadvokaat Tambet Laasik.

Tehase ehitus on lõpusirgel

2020. aasta märtsikuus suurendas valitsus Eesti Energia aktsiakapitali 125 miljoni euro võrra, et ehitada Enefit280-2 põlevkiviõlitehas. Samal kevadel pöördus noorte keskkonnakaitseliikumine Fridays for Future Eesti (MTÜ Loodusvõlu) Tartu halduskohtusse Narva-Jõesuu linnavalitsuse vastu, et tühistada tehasele väljastatud ehitusluba. 2023. aasta oktoobris rahuldas riigikohus noorte kaebuse ja tühistas ehitusloa. Kaks kuud hiljem andis Narva-Jõesuu linnavalitsus tehasele uue ehitusloa, mille alusel on tehase ehitus lõpusirgele jõudnud.

Seotud lood

Uudised
  • 27.06.24, 13:43
Uued propellerlabad kasvatasid Baltic Queeni energiatõhusust ja vähendasid laeva heitkoguseid
Lisaks heitkogustele vähendas uute labade kasutuselevõtt ka veealuse müra ja laevavibratsiooni taset ning tõi kaasa rahalise säästu. Tallink Grupp kaalub, kas vahetada välja ka teiste laevade labasid.
Uudised
  • 27.06.24, 13:48
Rohetehnoloogiaettevõte Trisector ja Enefit Power hakkavad koos aherainet ümber töötlema
Tööstusjäätmete väärindamisega tegelev rohetehnoloogiaettevõte Trisector ja Enefit Power sõlmisid koostöölepingu, et alustada Estonia kaevanduse aheraine ümbertöötlemist uuteks toodeteks. Trisector plaanib investeerida kolme aasta jooksul ligi 30 miljonit eurot.
Uudised
  • 26.06.24, 09:43
Lufthansa lisab piletile keskkonnatasu
Saksa lennufirma Lufthansa lisab müüdavatele piletitele järgmise aasta algusest keskkonnatasu, mille suurus ulatub 1–72 euroni, teatas ettevõte.
  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 10:40
Lihatööstuse kolm keskkonnaalast ESG praktikat
Ajal, mil kogu ettevõtlusmaailm keskendub rohepöördele ja keskkonnasäästlikkusele, on muutunud ka Eesti ettevõtete suhtumine. Üha rohkem teadvustatakse, millise jälje jätame loodusele ning tulevastele põlvedele, seega vähendatakse kõikvõimalikke kahjusid meid ümbritsevale ja luuakse uusi variante, kuidas jätkusuutlikumalt tegutseda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele