• 24.09.24, 12:21

Arvamusliidrid: kliimariskide maandamisest pole pääsu

Kliimamuutused pole kauge teema, vaid mõjutavad juba äritegevust. Püsima jäävad need, kes võtavad kliimakriisi tõsiselt, maandavad riske ja leiavad lahendusi esimeste seas, leiavad Kestlikkusuudiste küsitlusele vastanud arvamusliidrid.
Ülevalt vasakult: Tatjana Vakulenko ja Lauri Tuulberg. Alt vasakult: Priit Kappak, Aigi Kukk ja Janno Jegers.
  • Ülevalt vasakult: Tatjana Vakulenko ja Lauri Tuulberg. Alt vasakult: Priit Kappak, Aigi Kukk ja Janno Jegers.
Kestlikkusuudised küsis arvamusliidritelt, kumb peab kohanema: sinu ettevõte või organisatsioon keskkonnaga või vastupidi? Ning jätkuna, kuidas näed, et kliimakriis muudab lähikümnenditel sinu äritegevust, ja millised ettevõtted jäävad üldse aastate pärast püsima?

Kliimamuutused on kohal

“Viimaste aastate näitel ei saa me enam öelda, et me ei ole kliimamuutuseid ise tajunud. Kuid ikka veel võib meie ühiskonnas kuulda mõtteid soojast septembrikuust kui väga meeldivast kliimamuutusest,” ütleb Elisa jätkusuutlikkuse juht Aigi Kukk.
Kliimamuutuste tõttu ei kannata vaid looduskeskkond ja liigirikkus, vaid ka inimeste heaolu, sealhulgas ettevõtlus ja majanduse konkurentsivõime, nendib Kukk. Sestap ei saa rääkida sellest, et loodus peab kohanema ettevõtlusega.
Saku Metalli jätkusuutlikkuse juht Janno Jegers nõustub. Nii võimast ettevõtet, kes suudaks hoida ära äritegevuse negatiivset mõju keskkonnale, ei ole olemas, märgib ta. Kliimamuutused võivad küll luua uusi võimalusi, kuid enamasti siiski nõrgestavad äri.
Ehitusfirma Rand ja Tuulberg nõukogu liige Lauri Tuulberg tõdeb, et kohalikku ehitussektorit kliimamuutuste karmid tagajärjed nagu üleujutused ja tormid veel ei mõjuta. Eelkõige tuleb surve regulatsioonidelt ja klientidelt.
Sama näeb Domus Kinnisvara juhatuse liige Ingvar Allekand. “Tarbija vaates on kinnisvarateenuste pakkujad kõik konkurentsis. Mida tarbija ütleb, sellele püütakse vastata,” ütleb ta.
Loe lähemalt, kuidas tajuvad kliimamuutuste mõju äritegevusele Lauri Tuulberg (Rand ja Tuulberg), Janno Jegers (Saku Metall), Tatjana Vakulenko (SEB), Priit Kappak (Tallinna Vesi) ja Aigi Kukk (Elisa).

Reegel, mitte erand

Seda, et kestlikkusteemadest on saanud tavaline äriosa, näevad pea kõik.
Tuulbergi sõnutsi on ehitussektor seni sabas sörkinud, aga peab nüüd aktiivsemalt jätkusuutlikkusega tegelema. “Varsti on nii, et ettevõte, kes ei tegele kestlikkusega, jääb rohkem silma kui vastupidi,” arvab ta.
Allekandi hinnangul on asi nüansirikkam. Kliimamuutuste ilmingutele, nagu tormid, üleujutused ja kuumalained, mõtlevad nii arendajad kui ka ehitajad. Jätkusuutlikkuse haare on aga laiem, seda ei saa tema sõnul üks ettevõte mõjutada.
Kinnisvarasektoris tähendab see linnaruumi arendamist, kus on Allekandi sõnul palju ebaselgust. Ta toob näiteks, et ühest küljest tahetakse linna tihendada, et ohjata valglinnastumist, teisalt aga laiendada rohealasid. Või muuta kinnisvara kättesaadavamaks, keskendudes samal ajal kvaliteetsele arhitektuurile, mis on üldjuhul kulukam.
Allekand vaatab eelkõige otsa poliitikutele, kelle teadlikkus jätkusuutlikkusest ja seega ka arutelutase on tema hinnangul madal. “Hästi palju on vastuolusid, mida keegi ei taha lahendada, sest lahe on klišeesid loopida,” märgib ta.
Tallinna Vee keskkonna- ja jätkusuutlikkuse juht Priit Kappak koputab ka tarbijate südamele – ka nemad saavad viia lihtsalt ja soodsalt ellu suuri muutusi keskkonnas. Veesektoris tähendab see näiteks kraanivee eelistamist pudeliveele ning hoidumist kraaniveega muru kastmisest ja wc-pottide ummistamisest. Vastutustundlik ettevõte peab oma toodete ja teenustega Kappaki sõnul tarbijat keskkonnateadlike otsuste poole nügima. Seejuures tuleb vältida rohepesu.

Kliimariske tuleb maandada

Ettevõtete püüdlusi ja sisulist kestlikku muutust tahavad näha peale tarbijate ja regulaatorite ka pangad.
SEB jätkusuutlikkuse juht Tatjana Vakulenko tõdeb, et Eestis on füüsilised riskid, nagu kuumalained ja üleujutused, võrreldes teiste Euroopa riikidega väiksemad. Meil ohustavad merevee taseme tõus ja tormid eelkõige Lääne-Eestit.
Hoopis pingsamalt vaatavad pangad, kuidas üleminekuriske hallatakse. Ettevõte peab laenu taotledes näitama, kuidas ta kohaneb rangemate kliimanõuetega ja läheb üle jätkusuutlikule majandusele. “Ettevõtted, kes liiguvad teises suunas ega arvesta kliimaeesmärkidega, seisavad silmitsi suuremate finantsriskide, turuväärtuse languse ja võimalike trahvidega,” märgib Vakulenko.
Kliimariskide hindamisest ja maandamisest pole pääsu, seda kinnitavad ka ettevõtjad.
Janno Jegers Saku Metallist ütleb, et kliimamuutused on üha tugevamalt sees nii lühi- kui ka pikaajalises riskihindamises. Seda ka Saku Metallis. “Lõpuks on kõikide riskidega tegelemine optimeerimisülesanne – kuidas saavutada parim kulutõhusus,” lausub ta.
8. novembril 2024 toimub Tallinnas Kultuurikatlas TASAKAALUS MAJANDUSE FOORUM „Elevant toas“.
Koos üleilmselt tunnustatud konsultantidega arutletakse uute majandusmudelite üle ja vaetakse rohepööret kui ärivõimalust.
Tutvu programmiga ja registreeri end SIIN. Kiirusta, praegu kehtivad veel SOODUSHINNAD!
Aigi Kukk Elisast ütleb, et kliimariskide tuvastamine ja maandamine peab olema kõikidele Eesti ettevõtetele järgmisel viiel aastal A ja O. Vaid nii saab teha koostööd teiste ettevõtete, tarbijate ja riigiga, mis on omakorda Kuke sõnul ellujäämise võti.
Tekstiiliteenuste ettevõtte Lindström turundus- ja kommunikatsioonijuht Gerda Männistu ütleb, et ärimudel tuleb ümber teha, et vastata kliimamuutustele ja kliimapoliitika nõutele. “Järgmiste aastakümnete jooksul peavad ettevõtted rohkem tähelepanu pöörama oma süsinikujalajäljele ja leidma viise, kuidas olla rohelisemad,” lausub ta.
Allekand Domus Kinnisvarast nendib, et seejuures ei tohi majandus paigal püsida. Tasakaalu majanduse, keskkonna ja inimeste heaolu vahel aitab tema sõnul hoida demokraatlik kord, kus kõik saavad kaasa rääkida. “Ei saa olla röövkapitalismi, kus keegi otsustab, et laseme ühes piirkonnas keskkonna põhja, sest see on meile äriliselt kasulik. See ei ole Eestis võimalik,” märgib ta.
Kes siis jäävad aastate pärast püsima? Arvamusliidrid näevad, et need, kes suhtuvad kliimamuutustesse tõsiselt, maandavad riske ja kohanevad. Seda esimeste seas, et konkurentsis püsida.

Seotud lood

Arvamused
  • 23.09.24, 12:52
SÕLMKÜSIMUS | Tatjana Vakulenko: kliimakriisi eiramine toob kaasa kõrgemad finantsriskid, turuväärtuse languse ja trahvid
Euroopa Liidu ja Eesti kliimapoliitika karmistub. Pangad nõuavad ettevõtetelt üha rohkem kliimariskide teadvustamist ja maandamist. Kes kaasa ei tule, seisab silmitsi suuremate finantsriskide, turuväärtuse languse ja võimalike trahvidega, kirjutab SEB jätkusuutlikkuse juht Tatjana Vakulenko.
Arvamused
  • 23.09.24, 17:05
SÕLMKÜSIMUS | Priit Kappak: vastutustundlik ettevõte peab nügima tarbijat keskkonnateadlikumaks
Tarbijatel on suur roll keskkonna muutmisel, seda ka veesektoris. Vastutustundlik ettevõte peab muutuste juhtimisele kaasa aitama, kirjutab Tallinna Vee keskkonna- ja jätkusuutlikkuse juht Priit Kappak.
Arvamused
  • 20.09.24, 16:53
SÕLMKÜSIMUS | Saku Metall: ettevõtjad ei oska õpikõverat hinnata ja jäävad konkurentsis maha
Äkilistest sündmustest saab uus reaalsus. Võidavad need, kes vaatavad ette, kuid on samas paindlikud. Seda ka kestlikkusteemades, millega paljud ettevõtjad ei taha ikka pihta hakata, kirjutab Saku Metalli jätkusuutlikkuse juht Janno Jegers.
Arvamused
  • 19.09.24, 15:16
SÕLMKÜSIMUS | Elisa: vastutustundlik ettevõtlus ei ole häbiasi, isegi kui lahendused veel puuduvad
Kliimamuutuste mõju ettevõtlusele on juba näha ka Eestis. Lähiaastatel peaksid kõik ettevõtted selgitama välja oma äritegevuse mõjukohad ning riskid ja võimalused. See on võti ellujäämiseks, kirjutab Elisa jätkusuutlikkuse juht Aigi Kukk.
  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 10:40
Lihatööstuse kolm keskkonnaalast ESG praktikat
Ajal, mil kogu ettevõtlusmaailm keskendub rohepöördele ja keskkonnasäästlikkusele, on muutunud ka Eesti ettevõtete suhtumine. Üha rohkem teadvustatakse, millise jälje jätame loodusele ning tulevastele põlvedele, seega vähendatakse kõikvõimalikke kahjusid meid ümbritsevale ja luuakse uusi variante, kuidas jätkusuutlikumalt tegutseda.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kestlikkusuudised esilehele